top of page
Search

Noutăţi medicale:Lumina soarelui şi acidul aminolevulinic lipozomal (PHOTOXAL-8 cremă) s-a demonstrat eficientă în tratamentul cancerelor de piele nemelanomatoase

Updated: Sep 19, 2024


Un barbat ibratisand soarele la rasarit


Terapia fotodinamica cu lumina de zi (DL ALA PDT) este o procedură medicală care utilizează lumina soarelui pentru activarea acidului 5-aminolevulinic, precursor biologic al protoporfirinei IX şi distrugerea selectivă a celulelor canceroase şi precanceroase.

Aprobată de FDA în tratamentul keratozei actinice, fotoîmbătrânirii şi a anumitor forme de carcinom bazocelular superficial, terapia fotodinamica cu lumina de zi a devenit în ultimii ani foarte populară şi în Europa, datorită eficienţei sale în tratamentul acestor afectiuni, creşterea accesibilităţii pacientilor la procedură datorită costurilor mai reduse şi rezultatelor cosmetice superioare, comparativ cu procedurile chirurgicale utilizate în mod curent.

Necesitatea de a face mai puţine şedinţe la intervale mai lungi, reacţiile adverse mai reduse decât la terapiile topice clasice şi rata scazută de recidivă post procedură pozitionează DL ALA PDT în topul preferinţelor pacienţilor cu keratoză actinică şi câmp de cancerizare, carcinom bazocelular supercial sau fotoîmbătrânire.


Deşi este o procedură sigură şi uşor de efectuat, este important să fie efectuată la recomandarea medicului dermatolog, după o anamneză detaliată şi diagnosticare a afecţiunii, cât şi cu respectarea strictă a protocolului indicat şi a instrucţiunilor post tratament.  Ca şi în cazul altor tratamente, eficienţa DL ALA PDT este condiţionată de gradul de severitate al afecţiunii (eficienţa este mai mică în eliminarea leziunilor canceroase şi precanceroase mai profunde), ce produs pe baza de 5 ALA se administrează şi protocolul de utilizare al acestuia în asociere cu lumina zilei.


Daca eficienţa acestei proceduri este bine documentată, studiile şi cercetările farmaceutice din ultimii ani s-au concentrat pe dezvoltarea noilor formule pe bază de acid 5-aminolevulinic, care sa fie mai stabile decât formulele „clasice”, să penetreze mai bine pielea şi implicit să asigure rezultate mai bune, cu creştere totodată a siguranţei pacienţilor la tratament.


Astfel a luat naştere Photoxal-8, cea mai recentă inovaţie farmaceutică pe bază de acid 5-aminolevulinic sub formă de nanometri, un sistem brevetat de eliberare al substantei active care asigură rezultate mai bune în mai puţine şedinte de tratament şi făra toxicitate asociată, chiar şi în cazul aplicarii pe suprafeţe cutanate mai extinse.

 

Cum se efectuează tratamentul cu lumina de zi şi Photoxal-8?

Se aplică crema lipozomală Photoxal-8 pe toată zona care necesită tratamentul, după o pregatire în prealabil în clinică sau spital. Pacientul ulterior se expune direct la lumina zilei pentru a activa substanţa şi să stea afara timp de 2h, timp în care aceasta actionează asupra celulelor. Este posibil ca în această perioadă pacientul să experimenteze furnicături sau înţepături în zona pe care s-a aplicat crema sau chiar o usoara durere. Aceste reacţii sunt normale şi sunt asociate mecanismului de acţiune al substanţei.


Dupa acest interval se curaţă bine pielea de resturile de cremă, prin spalare cu apă calduţă, apoi se aplică o cremă cu SPF 50 pe toată zona supusă tratamentului. In primele zile după tratament, pielea se poate înroşi sau umfla uşor, iar în unele cazuri pot să apară mici ulceraţii şi cruste. Este important ca, mai ales când sunt prezente aceste reacţii, pacientul să utilizeze creme emoliente care să calmeze pielea, să evite utilizarea altor preparate topice (mai ales pe bază de cortizon) şi să respecte instrucţiunile medicului curant.  Este indicat totodată să se evite în prima lună după tratament expunerea prelungită la soare sau solar şi să  se utilizeze creme cu factor de protectie solara 50.

 

Care sunt avantajele tratamentul cu lumina de zi şi Photoxal-8?

  • In cazuri bine selecţionate, eficienţă comparabilă cu procedurile invazive, cu mai

puţine riscuri sau complicaţii şi avantaje cosmetice mai mari

  • Se pot trata concomitent zone extinse (de ex. scalp şi faţă)

  • In general sunt necesare maxim 2 şedinte de tratament

  • Cost mai scăzut pentru tratament (nu implică folosirea unui echipament special)

  • Fără toxicitate şi risc de supradozare al substanţei (metabolizare strict intracelulară)


Care sunt limitarile tratamentul cu lumina de zi şi Photoxal-8?

-  Legate de condiţiile meteo: temperatura exterioară peste 10 grade; nu se efectuează în

zilele ploioase

-  Legate de condiţiile pacientului: nu se administrează în caz de porfirie, aminoacidurie, tulburări idiopatice sau imunologice (ex. reacţia polimorfă la lumină), afecţiuni genetice precum xeroderma pigmentosum şi boli precipitate sau agravate de expunerea la lumina soarelui, cum ar fi lupus eritematos sau pemfigus eritematos.

Legate de medicatia curenta: medicament cu potenţial fototoxic sau fotoalergic cunoscut


In concluzie, chiar daca are unele limitari, terapia cu lumină de zi si Photoxal-8 este o opţiune medicală mai modernă pentru pacienţii cu keratoză actinică şi cancerizare a câmpului, carcinom bazocelular superficial şi fotoîmbătranire. Cu numeroase studii care evidenţiază eficienţa şi beneficiile în practica medicală, tratamentul reprezintă în prezent o opţiune bună şi sigură, în măsura să îmbunătaţească protocoalele terapeutice actuale şi calitatea vieţii pacientilor cu aceste afecţiuni.  

 

Referinţe:

1.        CA Morton et al European Dermatology Forum guidelines on topical photodynamic therapy 2019 Part 1: treatment delivery and established indications – actinic keratoses, Bowen's disease and basal cell carcinomas. JEADV 2019, 33: 2225–2238.

2.        CA Morton et al European Dermatology Forum guidelines on topical photodynamic therapy 2019 Part 2: emerging indications - field cancerization, photorejuvenation and inflammatory/infective dermatoses. JEADV 2020 Jan;34(1):17-29.

3.        British Association of Dermatologists’ guidelines for the care of patients with actinic keratosis 2017. Br J Dermatol. 2017;176(1):20-43

4.        Reinhold U A review of BF-200 ALA for the photodynamic treatment of mild-to-moderate actinic keratosis.

5.        Bhattacharya S et al Nanoparticles drug delivery for 5-aminolevulinic acid (5-ALA) in photodynamic therapy (PDT) for multiple cancer treatment: a critical review on biosynthesis, detection, and therapeutic applications. J Cancer Res Clin Oncol 2023 Dec;149(19):17607-17634.

6.        Lee CN et al Daylight Photodynamic Therapy: An Update. Molecules 2020, 25(21), 5195

 
 
 

Comments


bottom of page