top of page
Search

Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer de piele şi cum le diferenţiem?

Updated: Sep 19, 2024



Arsura solara

Cancerul de piele este cea mai frecventă formă de cancer din lume, cu milioane de cazuri diagnosticate în fiecare an. Este totodata o forma de cancer care poate fi prevenita si tratată destul de usor în caz că este depistată în stadii incipiente. De aceea rolul medicilor dermatologi este foarte important, cu o expertiză foarte mare în acest domeniu.

Cancerul de piele reprezintă o mutaţie şi o crestere anormală a celulelor din stratul superficial al pielii (epiderm), cauzate în principal de expunerea prelungită la radiaţiile ultraviolete emise de soare sau aparatele pentru bronzat.

Există mai multe cancere de piele, care se diferenţiază în funcţie de celulele care prezintă aceasta mutaţie:

-              Celule bazale- carcinom bazocelular

-              Celule scuamoase- carcinom scuamocelular (denumit si spinocelular)

-              Melanocite- melanom

O alta forma de cancer cutanat este şi keratoza actinică sau keratoza solară, considerată recent de experţi un carcinom scuamocelular în faza incipientă datorită riscului crescut de transformare malignă. Cand keratoza actinică apare la nivelul buzelor, aceasta afecţiune se numeste cheilita actinică.


Keratoza

 

Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer cutanat induse de expunerea la radiaţiile UV?

Incidenţa cancerelor de piele nemelanomatoase (NMSC), incluzând aici carcinomul bazocelular (CBC) şi scuamocelular (CSC) este mult mai mare comparativ cu melanomul.

·      Carcinomul bazocelular (CBC) este cea mai frecventă formă de cancer cutanat diagnosticată de medicul dermatolog; se dezvoltă în special la persoanele care s-au expus intens la radiaţiile UV în perioada copilariei sau adolescenţei; daca nu este diagnosticat la timp şi tratat corespunzător, CBC se poate extinde şi invada ţesuturile profunde, până la nivelul nervilor şi a oaselor. Deşi nu pune în pericol viaţa, această formă de cancer cutanat afectează semnificativ calitatea vieţii pacienţilor.

·      Carcinomul scuamocelular (CSC) este cea de-a doua formă de cancer cutanat, aproximativ 25% dintre pacienţii diagnosticati; spre deosebire de CBC, apare în special ca urmare a expunerii cronice la radiatiile UV de-a lungul timpului, decade la rând; deşi nu se poate estima riscul pentru fiecare pacient, majoritatea CSC provin dintr-o keratoză actinică preexistentă; nediagnosticat la timp, CSC se poate extinde si invada tesuturile profunde, pâna la nivelul nervilor şi a oaselor; în unele cazuri, aceasta formă de cancer cutanat poate să determine metastaze la organele vitale, cu o rată scăzută de supravieţuire a pacientilor în 5 ani.

·      Melanomul (CM) este cea mai periculoasă formă de cancer cutanat, deoarece poate să evolueze rapid şi să determine metastaze pe organele vitale; se asociază cu o rată de mortalitate mai mare comparativ cu celelalte forme de cancer cutanat; spre deosebire de CSC, poate să apară ca urmare a expunerii intermitente sau cronice la radiaţiile solare; incidenta CM este in crestere in Europa si SUA, in ciuda campaniilor de educare a  populaţiei de evitare a expunerii necontrolate la soare şi utilizarea cremelor de fotoprotectie.

O verificare regulată a aluniţelor, prezentarea la controlul dermatologic de fiecare dată când apare o leziune suspectă pe piele, respectarea indicaţiilor medicilor şi chiar educarea membrilor familiei sa aibă un comportament responsabil privind expunerea la soare, cumulate cu utilizarea zilnică a cremelor potrivite de fotoprotectie cu filtre UV-A si UV-B poate să ajute la scăderea incidenţei şi ratei de mortalitate asociate cancerelor de piele, singura formă de cancer care poate fi prevenită şi chiar tratată dacă este depistată în stadiu incipient.



Sursa: Academia Americana de Dermato-Venerologie


Referinte:

Rigel DS, Cockerell CJ, et al. “Actinic keratosis, basal cell carcinoma, and squamous cell carcinoma.” In: Bolognia JL, et al. Dermatology. (second edition). Mosby Elsevier, Spain, 2008:1645-58.

Rigel DS, Stein Gold LF, “The importance of early diagnosis and treatment of actinic keratosis.” J Am Acad Dermatol 2013;68:S20-7.

Rosen T, Lebwohl MG. “Prevalence and awareness of actinic keratosis: Barriers and opportunities.” J Am Acad Dermatol 2013;68:S2-9.

Cameron MC, Lee E, et al. “Basal cell carcinoma: Epidemiology; pathophysiology; clinical and histological subtypes; and disease associations.” J Am Acad Dermatol 2019;80:303-17.

Alam M, Armstrong A, et al. “Guidelines of care for the management of cutaneous squamous cell carcinoma.” J Am Acad Dermatol 2018;78:560-78.

Muzic JG, Schmitt AR, Wright AC, Alniemi DT, Zubair AS, Olazagasti Lourido JM, et al. Incidence and trends of basal cell carcinoma and cutaneous squamous cell carcinoma: a population-based study in Olmsted County, Minnesota, 2000 to 2010. Mayo Clin Proc. 2017;92(6):890–8.

Leiter, U., Keim, U., Garbe, C. (2020). Epidemiology of Skin Cancer: Update 2019. In: Reichrath, J. (eds) Sunlight, Vitamin D and Skin Cancer. Advances in Experimental Medicine and Biology, vol 1268. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-46227-7_6

 
 
 

Comments


bottom of page